2021
Jes, pääsin kotiin! Tarkemmin sanottuna pääsin vanhempien luokse, koska en tarvinnut enää osastohoitoa, mutta minun tulee olla jatkuvasti luotettavan aikuisen seurassa. Jos ei olisi ollut paikkaa mihin kotiutua, minulle olisi etsitty hoivakotipaikkaa - käsittämätön ajatus juuri päälle nelikymppiselle. Joka tapauksessa oli upea tunne olla taas tutuissa ympyröissä.
Ja miten kilttejä kaikki kolme koiraa olivatkaan, kun tervehtivät niin maltilla. Ensin Tera ja Twist tulivat viereen ilman minkäänlaista hötkyilyä ja riehumista, sitten Taika pääsi myös moikkaamaan, ja käyttäytyi aivan samalla tavalla.
Reilu viikko sitten luulin ensin, että pääsen yhden yön jälkeen kotiin. Sitten arvelin, että okei viikonlopun yli täällä ollaan, kun lääkäri kuulemma tulee vasta maanantaina. Sairaalaan ei koronan takia saanut tulla vieraita. Muistan, miten Ensimmäisenä viikonloppuna kulutin aikaa kävelemällä osastoa ympäri, selasin Facebookia, viestittelin ja juttelin ystävien kanssa.
Maanantaina tapasin lääkärin, joka määräsi lisää tutkimuksia. Kaikkia niistä ei voitu tehdä saman päivän aikana, joten oli selvää, että jäisin osastolle vielä vähäksi aikaa.
Myöhemmin samana päivänä sain kuitenkin niin massiivisen epilepsiakohtauksen, että paikalle oli jouduttu hälyttämään sairaalan MET-tiimi. "MET-toiminnan (Medical Emergency Team) tavoitteena on ehkäistä sairaalan sisäisiä sydänpysähdyksiä ja odottamatonta tehohoitoa. Käytännössä MET-toiminnalla voidaan tehostaa vuodeosastolla olevan potilaan hoitoa ilman, että potilas on siirrettävä teho-osastolle." (lähde: Tehohoitoa nopeasti potilaan luo | HUS ) Tässä on siis yksi esimerkki siitä miksi on tärkeää, että sairaaloiden teho-osastoilla on tilaa. Omalla kohdallani vointini tasaantui ennen tiimin saapumista niin, etten tarvinnut paikkaa tuolta osastolta, mutta valvontaosastolle päädyin yöni viettämään.
Häpesin valtavasti, kun sain kuulla, että minulla on epilepsia. Minulle se tarkoitti pelottavia ja kummallisia asioita, joita olen lapsena nähnyt. "Ei sitä. Mitä tahansa muuta, mutta ei sitä." Näin sanoin ja peitin kasvoni käsilläni, kun osaston ylilääkäri kertoi minulle diagnoosin ja sen, etten saisi ajaa ainakaan vuoteen. Erikoistuva lääkäri oli sanomassa jotain ja ylilääkäri pyöritti päätään lähes huomaamattomasti. Jonkun koodin he vaihtoivat, ja pari päivää myöhemmin psykiatrinen sairaanhoitaja kävi tapaamassa minua. Se helpotti oloani paljon. Nyt myös ymmärrän, että nykyisellä ja lapsuudenaikaisella hoidolla on suuri ero, ja jo se yksin vaikuttaa ulkoiseen olemukseen paljon.
Aika Jorvissa meni nopeasti, koska vähän väliä tapahtui jotakin ja ihmisiä tuli ja meni. Jossain vaiheessa selvisi, että sairaalaan voi jättää tuliaisia aulaan vahtimestarille, jolta hoitaja sopivalla hetkellä hakee ne ja toimittaa potilaalle. Neuloin sukkia, luin, väritin, otin rauhallisesti, viestittelin ja soittelin ystävien kanssa. Kun häpeä vähän hellitti, kävelin osastolla niin paljon kuin jaksoin. Moni oli huolissaan siitä, miten yksinäistä minulla täytyy olla, kun koronan takia sairaalassa ei saa käydä yhtään vierailijoita. Todellisuudessa tapasin yhtenä päivänä huomattavasti enemmän ihmisiä kuin etätöiden takia olin tavannut viikossa. Ei siis tuntunut lainkaan yksinäiseltä.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti